lauantai 24. lokakuuta 2015

Tommin Riddari


Islannin reissulla Alafossin kaupassa mies yhtäkkiä innostui Riddarin kuvan nähtyään ja halusi islantilaispaidan. Tottakai suostuin heti sellaisen hänelle neulomaan. Väreiksi valikoituivat tasan samat värin kun ohjekatalogin näytekuvassa. Oli helppo napsia oikeat langat hyllystä mukaan.Ohje: Riddari
Langat: Istex Lett-Lopi
Pääväri 1420, 350 g
Tummin väri 0005, 100 g
Tummempi beige 1419, 35 g
Vaaleampi beige 1718, 30g


Käänsin ohjeen ylösalaisin (siis myös ihan kirjaimellisesti) ja neuloin pääntieltä helmaan. Tykkään yleensä neuloa ylhäältä-alas, mutta tämän paidan hihojen neulominen oli kuitenkin aika raskasta, kun koko kirjoneulekaarroke sekä vartalo-osa olivat sylissä. Ehkäpä neulon oman islantilaispaitani alhaalta-ylös, kuten ohjeessa tehdään.

Kirjoneulekaaviossa oli yksi virhe, jonka joku muukin neuloja Ravelryssä oli huomannut. Vaikka lisäyksiä on vain yksi / kuviokerta, niin kaavion mukaan silmukoita lisääntyy kuitenkin kaksi / kuviokerta. Kaavio jatkuu oikein, kun tekee vain yhden lisäyksen kuviokertaa kohden. Onneksi ei tarvinnut purkaa kuin muutamia kuviokertoja ennen kuin tajusin, että nyt lisääntyy ihan liian monta silmukkaa.Kissa tarkkailee vai kissaa tarkkaillaan?Takapääntielle lisäsin 3 lyhennettyä kerrosta että pääntie istuisi mukavammin. Kolme kerrosta ei ole mielestäni ihan tarpeeksi, mutta koska lähes koko kaarroke on kirjoneuletta, en saanut sinne upotettua useampia lyhennettyjä kerroksia.

Neuloin reunukset 2,5 mm puikoilla, kirjoneuleet 3,5 mm puikoilla ja sileät osuudet 3 mm puikoilla ja hihat kokonaan 3,25 mm puikoilla. Näin jälkikäteen neuletta katsoessani huomaan, että olisin ihan hyvin voinut neuloa kirjoneuleosuudet samankokoisilla puikoilla kuin yksiväriset osuudet. Minulla kirjoneule ei kiristä, johtuisiko siitä että käsialani on muutenkin löysä. Kirjoneuleen tasaisuuteen olen suht tyytyväinen.


Neulominen eteni joutuisasti, onhan lanka tosi paksua. Paita valmistuikin parissa viikossa. Kuvauspäivänä Porvoossa ei ollut mitenkään lämmin keli, mutta tuon paidan kanssa kuulemma pärjäsi kivasti. "Tää on aika lämmin", kuten mies totesi.

Hihat ovat mielestäni miehustaan nähden aika väljät, mutta miehen mielestä just sopivat. Useampi neuloja oli Ravelryssä kommentoinut suunnittelijan hihojen väljyyttä reiluksi, täytyy muistaa tämä omaa islantilaisneuletta tehdessä.


Tämä oli ensimmäinen neulomani pyöreäkaarrokkeinen vaate. Ei kuitenkaan ensimmäinen kirjoneuletta sisältävä vaate, vaikka niin ensin muistelinkin. Joskus viime vuosituhannella olen neulonut kaverin kaverille tilauksesta pontson Isoveikasta, Novitan ohjeella. Se neuletyö vierotti minut kirjoneuleesta lähes lopullisesti. Vuosien tauon jälkeen olen varovaisesti testaillut kirjoneuletta ja nyt uskaltauduin jo aika ison työn pariin. Itselleni suunnitteilla olevaan islantilaisneuleeseen tulee kirjoneuletta, jossa on nurjia silmukoita. Saas nähdä miten sen selätän...


Syksyinen Porvoo oli niin kaunis. Kyllä syksy on ihmisen parasta aikaa!
(Ainakin jos minulta kysytään.)

Ainiin, tämän paidan valmistuttua lankavarastosta lähti pois yhteensä 3 stash-entryä ja 700 g. Jämät lennähtävät kanssaneulojan varastoihin, hyvä minulle.


14 kommenttia:

 1. Upeat kuvat ja upea neule. Taidat hemmotella miehesi ihan piloille noilla neuleihanuuksilla. Onko se virhe siinä suomalaisessa Islantilaisneuleita -kirjassa? Haaveilen myös joskus tekeväni tuon Ritarin. Minullakin on nyt reissu takana ja kolmeen paitaan lähti langat Suomeen mukaan. Kiitos vielä aiemmista neuvoista. Ja nyt iski matkakuume Porvooseen! Hiukan vaarallista vierailla blogissasi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mulla oli kirjastosta lainassa englanninkielinen kirja, josta tuo virhe löytyy. En ole varma onko sama virhe suomenkielisessäkin versiossa. Ole hyvä vaan neuvoista, kuulostaa lankaisalta reissulta!

   Poista
 2. Todella kaunis neule. Väritkin ovat just eikä melkeen.

  VastaaPoista
 3. Ihana paita, suostuispa oma mies pitämään tuollaista :)

  VastaaPoista
 4. Terkkuja Porvoosta! Oma kotikaupunki on omasta mielestäni ehdottomasti parhaillaan syksyllä. Aivan superhieno paita, uskaltaiskohan sitä itselleen tehdä samanmoisen. Kyllä lämmittäis koirapuistossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos terkuista ja kehuista! Suosittelen ohjetta (vaikka siellä se pieni virhe onkin) ja lankaa, on meinaa lämmin paita kuulemma.

   Poista
 5. Terkkuja Porvoosta! Oma kotikaupunki on omasta mielestäni ehdottomasti parhaillaan syksyllä. Aivan superhieno paita, uskaltaiskohan sitä itselleen tehdä samanmoisen. Kyllä lämmittäis koirapuistossa!

  VastaaPoista
 6. Hei! löytyisikö kokoihin M-L-XXL - kauniin Riddari irlantilaisneuleen neulontaohje! ihanaa jos saisin ohjeen.kiitti.t.Heli

  VastaaPoista
 7. Hei Heli! Ensimmäisen kuvan kuvatekstissä on linkki, jonka takaa näet mistä ohjetta on saatavilla. Sen voi joko ostaa Ravelrystä yksittäisohjeena tai niin kuin minä, lainata kirjastosta kirjan. Itse neuloin enganninkielisestä ohjeesta, mutta ohje on tietääkseni saatavilla myös suomeksi.

  VastaaPoista
 8. Aivan ihanat sävyt olet valinnut! Siistiä työtä. :) Olen suunnittelemassa Riddaria siskolleni, Adlibrikseltä saisi edullisimmin lankaa, mutta siellä on moni sävy "toistaiseksi loppu", toivottavasti täydennystä tulisi mahdollisimman pian!

  VastaaPoista
 9. Hei, missähän koossa tämä neule on tehty? Kaunis!!

  VastaaPoista