perjantai 9. kesäkuuta 2017

Färsaaret


Pääsiäisen ympärillä teimme 10 päivän matkan Färsaarille ja se oli hienoin paikka missä olen koskaan käynyt! Majoituimme koko matkan ajan pääkaupunki Tórshavnissa, josta teimme päiväretkiä kävellen, bussilla, vuokra-autolla, laivalla ja helikopterilla(!). Färsaaret on niin pieni paikka, että tämä toimi hyvin.Snaeldan on perustettu 1949 ja on saarten vanhin kehräämö. Lanka on sekoite Färsaarelaista ja Falklantilaista villaa.Meidän matkamme ajalle sattui pääsiäinen pyhineen, joka vaikutti kauppojen aukioloaikojen lisäksi varsinkin julkiseen liikenteeseen tosi paljon. Laivat ja bussit kulkivat harvaan. Saimme siis todella tarkkaan tutkia aikatauluja ja miettiä mihin pääsemme ja monelta pitää olla missäkin, että pääsemme sieltä jostain vielä takaisinkin.Tógvhúsið Tórshavnissa oli valikoimaltaan laajin ja miljööltään viehättävin lankakauppa, jossa kävimme.
Färsaarelaisten valmistajien lisäksi täällä oli hyvä valikoima kansainvälisiä lankamerkkejä.
Kuvassa näkyy Snaeldan-vyyhtejä.Parin lankakaupan osoitteet olin etsinyt netistä ennen matkaa, mutta aika monta tuli eteen ihan sattumalta. Vähän kuten Islannissa, Färsaarillakin lankaa myydään mm. ruokakaupoissa. Lankakauppaskene tuntui olevan voimissaan ja yllättävän pienistä kaupungeista löytyi lankakauppoja. Färsaareilaiset naiset neulovat kuuleman mukaan paljon.Snaeldanin oma liike Tórshavnin keskustassa oli riisuttu, mutta oman merkin lankavalikoima oli laaja.


Färsaarelaisia lankamerkkejä on kolme; Snaeldan, Navia ja Sirri. Jos oikein olen ymmärtänyt, niin Snaeldan on niistä vanhin ja Sirri nuorin. Sirri on myös näistä kolmesta tällä hetkellä ainoa, joka käyttää pelkästään Färsaarelaista villaa. Villa on sivutuote, lampaita kasvatetaan lihan takia.Sirriä valmistettiin yrityksen alkuaikoina vain luonnonväreissä, värjätyt ovat tulleet valikoimaan vasta myöhemmin.

Navian oma myymälä Färsaarten suurimmassa kauppakeskuksessa.
Navia-lankojen lisäksi valikoimassa myös ulkomaisia lankamerkkejä.Lankakauppa Klaksvíkissa. Valikoimassa Färsaarelaisia ja ulkomaisia merkkejä.Pelkästään langan myymiseen erikoistuneiden myymälöiden lisäksi lankaa löytyi myös ruokakaupoista, vaatekaupoista ja vaikkapa hotellin pikkuisesta matkamuistomyymälästä.

Yhdistetty lastenvaate- ja lankakauppa Sandurissa, jossa on noin 600 asukasta.
Meidän käydessämme puoti oli valitettavasti kiinni.


Matkasimme bussilla, laivalla ja bussilla Sanduriin katsomaan neulekiveä. Valitettavasti kivi oli nakuna, olisikohan neulekiven neule ollut huollossa, en tiedä.Neulekivi ilman neuletta.


Hotellin matkamuistomyymälä Gjógvissä (reilu 30 asukasta).


Neulekori Tórshavnilaisessa kahvilassa. Kuka tahansa kahvilavieras saattoi jatkaa jonkun toisen aloittamaa neuletta tai aloittaa oman, uuden neuletyön. Itse neuloin pienen pätkän jo aloitettuun huiviin. Hauska idea!


Joka vuosi Färsaarilla järjestetään neulefestarit. Valitettavasti emme voineet siirtää matkaamme niin, että olisimme osuneet festarin aikaan saarille, muuten olisin ehdottomasti mennyt!

Neulojalle Färsaarilla on todellakin tarjottavaa! Elävän neuleskenen lisäksi siellä pääsee käyttämään paksumpiakin neuleitaan, ilmasto kun on viileä ja hyvin vaihteleva. Itse käytin päivittäin islantilaistakkiani ja mies omaansa:

Jos harkitsee Färsaaria kohteeksi, niin kannattaa ottaa huomioon, että sieltä ei juurikaan sisäaktiviteetteja löydy. Nähtävyydet ovat ulkona ja parhaat niistä usein muutaman kilometrin kävelyn päässä teistä. Sopii ulkoilmassa viihtyville, joita ei "pienet" säänvaihtelut hätkäytä. Shoppailumahdollisuuksia on aika rajatusti. Färsaaret on myös suhteellisen kallis kohde.

Tällä hetkellä haaveilen reissusta Lofooteille tai Shetlantiin. Ja uudesta matkasta Färsaarille.2 kommenttia:

  1. No nyt! Seurasin teidän matkailua jo Instassa ja olin hurmaantunut mutta tämä postaus nosti färsaarikuumeeni huippuunsa! Tuonne on päästävä!

    VastaaPoista
  2. Oih Färsaaret! Ja ihanat fäärit. Ikimuistoiset Olavinjuhlat 2002, koko Torshavn tanssi ja lauloi seuraavaan aamuun asti. Suosittelen lämpimästi. Ehkä tuonne neulejuhlille vielä joskus pääsisi?

    t. Sara

    VastaaPoista